Tervetuloa osallistumaan valomaalaustyöpajoihin Lights on-kohteisiin!

Valomaalaus on valokuvausmenetelmä, jota käytetään laajojen alueiden valaisemiseen tai varjottoman kuvan luomiseen kohteesta. Valonlähdettä liikutellaan jatkuvasti pitkän valotusajan aikana, jotta kuva-ala valaistuu tasaisesti. Valomaaalauksessa voidaan myös tallentaa valon liikettä. Pitkällä valotusajalla itse kohde, esimerkiksi ihminen, ei näy vaan ainoastaan valo. Salamavalolla sitten puolestaan voidaan pysäyttää liike, jolloin saadaan myös kohde esiin.

Jännittävintä valomaalauksessa on se, ettei lopputulosta voi koskaan tietää. Valo ja aika työstävät ikään kuin itsekseen osan taideteoksesta. Prosessia voi vain ohjata suurpiirteisesti. Valomaalauksessa on mahdollista leikkiä loputtomiin: se on mielikuvitusta ruokkiva väline.

Aikataulu:

19.4 Raasepori klo 19.00-23.00 (ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/Valomaalaustyopaja_Raasepori_7418)

21.4 Vallisaari klo 19.00-23.00 (ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/Valomaalaustyopaja_Vallisaari_1644)

26.4 Kuusisto klo 19.00-23.00 (ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/Valomaalaustyopaja_Kuusisto_4581)

28.4 Rapola klo 19.00-23.00 (ilmoittaudu:https://www.lyyti.in/valomaalaus_rapola )

kuva:  Kirsi MacKenzie

Osallistujat:

max. 14 osallistujaa per paja

 

Kaikki osallistujat saavat hyvissä ajoin ennen työpajojen alkamista materiaalin, jonne on koottu ohjeistus siitä mitä valomaalaus on, millaisia välineitä tarvitaan mukaan ja mitä  sillä voi saada aikaan.  Tarkoitus ei ole pelkästään valomaalata raunioita vaan myös kuvittaa kohteiden tarinoita valomaalauksen keinoin.

         

kuva:  Kirsi MacKenzie

                                         

Hyvä tietää:

Osallistujille toimitetaan ennakkoon tietoa kohteiden historiasta ja tarinoista.  Työpaja ja opetus on maksutonta, mutta jokainen osallistuja sitoutuu antamaan vähintään yhden työpajassa ottamansa kuvan mukaan 26.8.2016 tapahtuman näyttelyyn (virtuaalinen tai konkreettinen) sekä luvan käyttää kuvia Lights on! –hankkeen viestinnässä.

The primary language of instruction will be Finnish.  However, the main points can also be explained in English.

All handledning sker på finska men det viktigaste i workshoppen kan också förklaras på svenska.  

kuva:  Kirsi MacKenzie

Yleistä valomaalauksesta:

 

Valomaalauksessa maalaillaan kameran pitkillä valotusajoilla erilaisten valonlähteiden avulla.  Sen avulla voi valaista kohteita, kuvata henkilökuvia tai luoda mielikuvituksellisia maalauksia.

 

Kuvausvälineet:

Valomaalauksessa tarvitaan kamera, jossa on mahdollista käyttää manuaalisia säätöjä ja pitkiä valotusaikoja.  Bulb-toiminto kamerassa on hyvä, mutta ei välttämätön. Lanka- tai etälaukaisin helpottaa kuvaamista, mutta myös kameran omaa ajastinta on mahdollista käyttää.  Jalusta on tarpeen, myöskin gorillapod riittää.  Tärkeintä on saada kamera pysymään tukevasti paikoillaan.  iPad/iPhonelle on olemassa monia appseja (varmaan myös androidille), joilla valomaalaus onnistuu. Yksi mielenkiintoisimmista on ”PABLO”, jolla voi ”nauhoittaa” valomaalauksen tekemisen videopätkäksi.  Koska valomaalausta tehdään aika pimeässä, niin otsalamppu on aivan ehdoton. Silloin näkee säätää kameraa ja molemmat kädet on vapaina.

kuva:  Reima Heimonen

Valaistusvälineet:

Valaistukseen käy periaatteessa ihan kaikki valonlähteet. Vain mielikuvitus on rajana! Ne voisi kuitenkin jakaa kahteen ryhmään eli valot, joilla valaistaan kohdetta ja pistemäiset valot, joilla piirretään (valo suunnataan kameraan päin).

Kohteen valaistus onnistuu käsisalamalla (voi olla vähän hankalaa) ja taskulampulla. Taskulampun olisi hyvä olla tarpeeksi tehokas ja että sen valokeilan kokoa voi muuttaa. Valon väriin kannattaa myös kiinnittää huomiota mm. LED Lenser T7.2 (Clas Ohlson).

Valolla piirtelyyn sopii parhaiten pienet LED-valot. Halvimmillaan sormi-LED valoja saa parilla eurolla monista kaupoista ja netistä (esim. e-ville.com). Niitä kannattaa tosin ostaa muutama paketti, koska ne hajoavat helposti, ja useasti 5 valon setissä on yksi, joka ei toimi.

Varusteet: 

Mukaan lämmintä vaatetta ja juomaa sekä eväitä, asiat käydään läpi ensin ulkoilmassa.   Kannattaa pukeutua sään mukaan ja ottaa tarvittaessa sadesuoja myös kamerakalustolle mukaan, isot minigrip-pussitkin käyvät.